Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Η θέση του Hope For Children για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά στη Κύπρο

Η 10η Οκτωβρίου ορίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας το 1992, και εν συνεχεία αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Το “Hope For Children” CRC Policy Center τιμά αυτή την ημέρα, η οποία έχει καθιερωθεί παγκόσμια για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ποικίλα θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία.  

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παρά το ότι θέματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας Covid-19 και παράλληλα υπάρχουν συζητήσεις που αναφέρονται στη δημιουργία μιας διεθνούς κρίσης ψυχικής υγείας, φαίνεται πως υπάρχει μειωμένη προσβασιμότητα σε δομές που σχετίζονται με τη φροντίδα ψυχικής υγείας λόγω της πανδημίας. Οι δυσκολίες για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, η μόλυνση του προσωπικού ψυχικής υγείας από τον Covid-19, και το κλείσιμο εγκαταστάσεων ψυχικής υγείας που έχουν μετατραπεί σε εγκαταστάσεις για τη διαχείριση του COVID-19, είναι λίγοι από τους λόγους που οι υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως διαταράσσονται. Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας αφιερώνεται στην επένδυση μιας πιο προσβάσιμης φροντίδας ψυχικής υγείας και το φετινό μήνυμα που προωθείται είναι “Κίνημα για την ψυχική υγεία: ας επενδύσουμε”.

Καθώς η ζήτηση για ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυξάνεται κάθε χρόνο, και λόγω των συνεχών αλλαγών που τα παιδιά αντιμετωπίζουν, είναι μεγάλης σημασίας η επένδυση στην επέκταση αλλά και δημιουργία περισσότερων υπηρεσιών και εργαλείων που να είναι προσβάσιμα σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτές, και επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε κάθε σημείο της Κύπρου. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας χωρίς διακρίσεις, που θα μπορούν να τα υποστηρίξουν και να τους προσφέρουν την αίσθηση του ανήκειν. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, είναι σημαντικό η κοινωνία να λάβει το μήνυμα πως η επένδυση σε προσιτές υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να είναι υψηλής προτεραιότητας, καθώς αυτό θα συνεισφέρει στο να δημιουργηθεί ένα μέλλον ευημερίας.

Δύο από τα θεμέλια που οδηγούν στην προστασία της ψυχικής υγείας και ευεξίας είναι οι παρεμβάσεις σε πρώιμη παιδική ηλικία και η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πολλές από τις υπηρεσίες και τα έργα του Hope For Children προσφέρουν προσβασιμότητα σε υπηρεσίες για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών, χωρίς διακρίσεις και δωρεάν. Κάποια παραδείγματα από αυτές τις υπηρεσίες είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, που λειτουργεί σε συνεργασία με το ΣΠΑΒΟ, και επιτρέπει σε όλα τα παιδιά και εφήβους να καλούν δωρεάν και ανώνυμα ούτως ώστε να λάβουν καθοδήγηση και ψυχολογική στήριξη, η διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων σε σχολεία με θέματα όπως η ισότητα, η πρόληψη της κακοποίησης, ο σχολικός εκφοβισμός και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη ψυχική υγεία. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός προσφέρει δωρεάν ψυχολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για παιδιά και γονείς. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του Οργανισμού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το “Hope For Children” CRC Policy Center καλώντας στο 1466, καθώς και μέσω της 24/7 διαδικτυακής πλατφόρμας στο www.uncrcpc.org.cy.