Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Οι προσπάθειες του Hope For Children για τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών στην Κύπρο

To “Hope For Children” CRC Policy Center ως διαχρονικός πρεσβευτής των αρχών και των αξιών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τιμά την Παγκόσμια μέρα των δικαιωμάτων των παιδιών υπό τη σκιά της πανδημίας και των συνεπειών της. Η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικής σημασίας για κάθε παιδί που πρέπει να απολαμβάνει τη ζωή, καθώς και για κάθε ενήλικα που οφείλει να διασφαλίσει την προστασία και τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά.   

Σε συνάρτηση με τη δήλωση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα. Dunja Mijatović, για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις και αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η πανδημία στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, ο Οργανισμός πραγματοποιεί συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και κρατικούς αξιωματούχους σχετικά με την ευημερία των παιδιών. Συγκεκριμένα, με τις επαφές αυτές, εκπρόσωποι του Hope For Children μεταφέρουν τις εισηγήσεις του Οργανισμού για τη δημιουργία του Πλάνου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ετοιμάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις και την εμπειρία του Οργανισμού αλλά και τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συστάσεις. Πρώτιστος στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας του Οργανισμού είναι η ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών ακολουθώντας μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την εξασφάλιση των κοινωνικών και ψυχικών αναγκών τους.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών γίνονται ολοένα και πιο αισθητές κυρίως σε ότι αφορά τη βία ενάντια στα παιδιά, τη παραμέληση, τη φτώχεια και τη πρόσβαση τους στην εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Για το λόγο αυτό, καλούμε το Κράτος και τους αρμόδιους φορείς να θέσουν σε προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν τη προστασία και ευημερία των παιδιών, και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για εφαρμογή μέτρων και μηχανισμών που να ανταποκρίνονται ανάγκες των παιδιών.

Στα πλαίσια των στενευμένων δράσεων υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού, ο Οργανισμός ενισχύει το δικαίωμα της έκφρασης μέσω της 24ωρης Γραμμής Βοήθειας 1466. Το 2020 αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες της πανδημίας στην ευημερία των παιδιών και την αύξηση των κρουσμάτων βίας, ο Οργανισμός ανέλαβε την πρωτοβουλία εγκαθίδρυσης 24ωρης γραμμής στήριξης με σκοπό κάθε παιδί και ενήλικας να έχει τη δυνατότητα να καλεί οποιαδήποτε στιγμή ανώνυμα και δωρεάν για να ζητήσει πληροφορίες, καθοδήγηση και στήριξη.

Εν κατακλείδι, το “Hope For Children” CRC Policy Center δηλώνει ηχηρά την παρουσία του στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών με σκληρή και αδιάκοπη δουλειά. Είναι καθήκον του να βρίσκεται καθημερινά δίπλα σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και να αγωνίζεται με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο για τη διασφάλιση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο την ημέρα αυτή, αλλά και κάθε ημέρα του χρόνου. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του Οργανισμού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το “Hope For Children” CRC Policy Center καλώντας στο 1466, καθώς και μέσω της 24/7 διαδικτυακής πλατφόρμας στο www.uncrcpc.org.cy.