Συμβουλές για γονείς και παιδιά: πρόληψη και διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών

Αγαπητοί γονείς και παιδιά,

παρακάτω θα βρείτε κάποια βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των παιδιών από αρπαγές από άλλα άτομα ή από εξαφάνιση, ειδικά αυτή την περίοδο που μπορεί να βρίσκεστε σε καλοκαιρινές διακοπές και να επισκέπτεστε διαφορετικές τοποθεσίες. Πρόκειται για μια λίστα γραμμένη σε φιλική γλώσσα για τα παιδιά, που περιλαμβάνει τα βασικά βήματα που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε παιδί, ώστε να προστατευτεί σε περίπτωση που χαθείτε από το οπτικό του πεδίο.

Είναι συχνό τα παιδιά να πανικοβάλλονται σε περίπτωση που χάσουν τον προσανατολισμό τους, και να μη γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που χαθούν από τους γονείς. Ιδιαίτερα δύσκολη γίνεται η κατάσταση για τα μικρότερα παιδιά που λόγω της σωματικής τους διάπλασης δεν έχουν επαρκή οπτική επαφή με το περιβάλλον.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα βήματα ασφαλείας μαζί με τις εικόνες που τα συνοδεύουν, ώστε να εκπαιδεύσετε και να προετοιμάσετε ακόμη και τα νεαρότερα παιδιά σας. Έτσι, θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε χώρους που αυξάνεται η πιθανότητα να απομακρυνθείτε, όπως στην παραλία, σε εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα, σε φεστιβάλ, κτλ.

Σημαντική έμφαση χρειάζεται να δώσετε στη δεξιότητα να παραμένει το παιδί στο σημείο ακριβώς που βρίσκεται, ώστε να είναι πιο εύκολο να το εντοπίσετε ξανά. Εάν κινείστε και εσείς και το παιδί, μειώνεται η πιθανότητα να συναντηθείτε στο ίδιο σημείο. Μπορείτε, ακόμη, όταν βρίσκεστε σε μεγάλους χώρους, να ορίζετε κατά την άφιξή σας ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης, σε περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας ή της παρέας σας απομακρυνθούν.

Επιπλέον, τα παιδιά καλό είναι να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια (π.χ. σε ένα κατάστημα που υπάρχει μεγάφωνο και μπορούν να σας καλέσουν στην υποδοχή), αλλά να μην ακολουθούν και να μη φεύγουν με κανένα άλλο άτομο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμπεριληφθούν όχι μόνο τα τελείως άγνωστα άτομα, αλλά και άτομα που το παιδί μπορεί να έχει δει ελάχιστες φορές και φαίνονται γνώριμα. Διευκρινίστε στο παιδί ποια συγκεκριμένα άτομα του πολύ στενού σας περιβάλλοντος μπορεί να ακολουθεί.

Τέλος, ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μάθουν να καλούν στον αριθμό 116000, ή ένας ενήλικας που θα σπεύσει για βοήθεια είναι σημαντικό να γνωρίζει αυτό τον αριθμό, όπως και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Ο αριθμός 116000 είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, που στην Κύπρο λειτουργεί από το “Hope For Children” CRC Policy Center και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). H Γραμμή Βοήθειας για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 λειτουργεί από εθνικούς οργανισμούς σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί ένα εργαλείο για την πρόληψη και το χειρισμό εξαφανίσεων παιδιών, για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης για τους συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών, καθώς και για το συντονισμό με τις αρχές και ΜΚΟ σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Στη γραμμή μπορείτε να καλέσετε δωρεάν, καθημερινά, ολόκληρο το 24ωρο. Οι επαγγελματίες του Hope For Children βρίσκονται στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες ή στήριξη.

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ 4 ΒΗΜΑΤΑ

  1. Μένω στη θέση μου. Δε φεύγω για να ψάξω τους γονείς μου.

2. Κάνω φασαρία ή φωνάζω. Ζητάω βοήθεια.

3. Δεν ακολουθώ κανέναν άλλο, εκτός από άτομα που ξέρω πολύ καλά.

4. Καλώ στο 116000 ή στο 112.