Σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες επίτευξης μιας δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά

O Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center χαιρετίζει τις τελευταίες εξελίξεις με την ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή δύο νομοσχεδίων που δίνουν πλέον την δυνατότητα στα παιδιά θύματα κακοποίησης να συμμετέχουν στις δικαστικές διαδικασίες χωρίς την παρουσία τους στους χώρους του Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, από σήμερα τα παιδιά θύματα θα μπορούν να καταθέτουν την μαρτυρία τους στο δικαστήριο ενώ βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο και φιλικό προς αυτά χώρο στις εγκαταστάσεις του Σπιτιού του Παιδιού (ΣτΠ) μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης. Η απόφαση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με φιλικό προς το παιδί τρόπο κατά τη διαχείριση περιπτώσεων κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής βίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του.    

Στο ΣτΠ έχει εγκατασταθεί σύστημα τηλεδιάσκεψης, με την ευγενική χορηγία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, το οποίο αποτελείται από 2 μονάδες εξοπλισμού  στο ΣτΠ και σε αίθουσα Δικαστηρίου στη Λευκωσία. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα επιτευχθεί και η εγκατάσταση του συστήματος σε αίθουσες δικαστηρίων σε όλες τις πόλεις. Το αναφερόμενο σύστημα επιτρέπει την αμφίδρομη τηλεδιάσκεψη (videoconference), με απώτερο σκοπό τη μη παρουσία του παιδιού στο χώρο του Δικαστηρίου κατά την εξέταση του κατηγορούμενου, κι εφαρμόζεται η απ’ ευθείας σύνδεση με τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΣτΠ κατόπιν σχετικής έγκρισης του Δικαστηρίου.

Ευχαριστούμε για τη συμβολή τους στο επίτευγμα αυτό τη Πρόεδρο του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ» κα. Αναστασία Παπαδοπούλου, τους βουλευτές και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Το ΣτΠ έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας 2016-2019, κατά το πρότυπο Barnahus («Σπίτι του Παιδιού») της Ισλανδίας και στη βάση ευρωπαϊκών καλών πρακτικών. Η διαχείριση και η λειτουργία του ΣτΠ έχουν ανατεθεί στο  “Hope For Children” CRC Policy Center από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης. Τη συνολική επίβλεψη του ΣτΠ έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες. Η Αστυνομία Κύπρου, οι ΥΚΕ, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εμπλέκονται άμεσα και στενά στην λειτουργία του ΣτΠ. Με την παροχή όλου του φάσματος των αναγκαίων υπηρεσιών, κάτω από την ίδια στέγη, το ΣτΠ έχει ως σκοπό τη μη επανατραυματοποίηση του παιδιού κατά την εφαρμογή των αναγκαίων διαδικασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτή αλλά και τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού μπορείτε να καλέσετε στο Hope For Children στο τηλέφωνο 22103234