Ψήφιση Νόμου που εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά

Ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, καλωσορίζει την ψήφιση του Νόμου που εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον Νόμο από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Συγχαίρουμε παράλληλα τους εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και όλων των άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων που εργάστηκαν για την ετοιμασία αυτού του νόμου.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί αναβαθμισμένη προσέγγιση των ανήλικων παραβατών από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, τοποθετώντας το συμφέρον του παιδιού στο επίκεντρο των διαδικασιών και καθιερώνοντας δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι.

Ο Οργανισμός μας αντιλαμβάνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανηλίκων που συγκρούονται με τον νόμο είναι παιδιά που έχουν ανάγκη να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν αντιληπτοί στον κοινωνικό τους περίγυρο και να ακουστούν. Θεωρούμε ότι ο Νόμος θα συμβάλει στην καλύτερη αντίληψη των αιτιών που γεννούν ή τουλάχιστον συνδέονται με την έννοια της παραβατικότητας ανηλίκων, αλλά και στη καλύτερη διαχείριση των ανηλίκων που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο με απώτερο σκοπό την στήριξη και αποκατάσταση τους.

Τέλος, ευελπιστούμε πως το Hope For Children θα βρεθεί αρωγός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του.