Περιστατικά Βίας σε Σχολεία

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά σωματικής βίας που εκτυλίχθηκαν σε σχολεία στην Κύπρο, ο Ανθρωπιστικός, Ανεξάρτητος και Διεθνής Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα της βίας στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς. 

Τέτοια περιστατικά αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη θωράκισης της σχολικής κοινότητας με εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων περιστατικών. 

Μέρος των δράσεων του “Hope For Children” σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, εστιάζουν στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά ως θύτες, παιδιά στόχοι και παρατηρητές, αναγνωρίζοντας ότι οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι επιβλαβείς για όλους τους εμπλεκόμενους. Συνεργαζόμαστε με τις σχολικές κοινότητες, τους γονείς και τους μαθητές για να καταπολεμήσουμε τη σχολική βία και να προωθήσουμε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον μάθησης.  Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι τα παιδιά που εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά χρήζουν υποστήριξης και καθοδήγησης. Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στις σχέσεις τους με την οικογένεια, τους συνομηλίκους και το σχολείο. Γι' αυτόν τον λόγο, είναι σημαντική η ενίσχυση των προγραμμάτων και μηχανισμών παρέμβασης και πρόληψης της βίαιης συμπεριφοράς σε παιδιά.

Η ασφάλεια και η ευημερία των μαθητών αποτελούν προτεραιότητα για τον οργανισμό "Hope For Children", γι’ αυτό προσφέρουμε δωρεάν συμβουλευτικές, ψυχολογικές, κοινωνικές, νομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε γονείς, παιδιά και επαγγελματίες που ανάμεσα σε άλλα θέματα, καλούνται να αντιμετωπίσουν ή να διαχειριστούν περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού. Ακόμη, προσφέρουμε συμβουλευτικές τηλεφωνικές γραμμές όπως η Γραμμή Βοήθειας 1466 η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα δωρεάν μέσω της οποίας, επίσης, παρέχει  δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ, το HFC λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111 η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να καλούν δωρεάν και ανώνυμα για να λάβουν καθοδήγηση και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.   

Ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center είναι στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων για ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών έτσι ώστε να υπάρξει συλλογική εντατικοποίηση των προσπαθειών διαχείρισης και πρόληψης του φαινομένου της βίας στα σχολεία.