«Παιδιά – Ευάλωτοι Μάρτυρες» – Το Hope For Children συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Σχολής Δικαστών Κύπρου

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση της Σχολής Δικαστών Κύπρου με τίτλο «Παιδιά - Ευάλωτοι Μάρτυρες» συμμετείχε ο οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center με στόχο την εκπαίδευση δικαστών όσο αφορά πρακτικές φιλικές προς τα παιδιά - μάρτυρες σε δικαστικές διαδικασίες. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Συμβουλίου ΦΩΝΗ, με κεντρική ομιλήτρια τη κα Lady Dorrian, Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκωτίας, και τη συμμετοχή της κα Έλενας Εφραίμ, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου, και επαγγελματιών του Hope For Children που στελεχώνουν το Σπίτι του Παιδιού.

Η κα Dorrian κατά τη παρουσίαση της εστίασε στους τρόπους χειρισμού παιδιών στις δικαστικές διαδικασίες ως ευάλωτοι μάρτυρες, την αποτελεσματικότητα των νέων κανόνων, με σεβασμό ταυτόχρονα στα δικαιώματα του κατηγορουμένου και τη διασφάλιση δίκαιης δίκης, και την ανάγκη να έχουν οι δικαστές τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία για να αντιμετωπίζουν ανήλικους μάρτυρες. Η κα Έλενα Εφραίμ παράλληλα εστίασε στον χειρισμό των παιδιών ως μάρτυρες μέσα από νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Κύπρο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού και τη συνεισφορά του στον χειρισμό των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών με φιλικό προς αυτά τρόπο αλλά και στην εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα μέσα από τις παρουσιάσεις του προσωπικού του Hope For Children. Συγκεκριμένα, η κα Tάνια Μασιά, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Συντονίστρια στο Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ), εστίασε στη συμπεριφορά ενός παιδιού ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, και ο κ. Μάριος Νικολάου, Ανώτερος Κοινωνικός Λειτουργός και Συντονιστής στο ΣτΠ, παρουσίασε τις υπηρεσίες που συστεγάζονται στο “Σπίτι του Παιδιού” και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τη λειτουργία του μέχρι σήμερα. Η διαχείριση του ΣτΠ ανατέθηκε στο Hope For Children από το Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και χρηματοδοτείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Στη λειτουργία του συμμετέχουν οι ΥΚΕ, Αστυνομία Κύπρου, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας.

Τάνια Μασιά, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Συντονίστρια, ΣτΠ
Μάριος Νικολάου, Μάριος Νικολάου, Ανώτερος Κοινωνικός Λειτουργός και Συντονιστής ΣτΠ

Καλωσόρισμα και χαιρετισμούς στο σεμινάριο έκαναν οι κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, Πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου, Διευθυντής Σχολής Δικαστών, κα Περσεφόνη Παναγή, Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, κα Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και κα Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Συμβουλίου «Φωνή».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις του οργανισμού “Hope For Children” CRC Policy Center που αφορούν στην προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους, μπορείτε να καλέσετε στο 22103234 ή να μεταβείτε στην ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy