Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού – Η σπουδαιότητα του ρόλου των λειτουργών ανθρωπιστικής βοήθειας

Κάθε χρόνο, στις 19 Αυγούστου, γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού», η οποία είναι αφιερωμένη στους συνανθρώπους μας που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για την ευημερία των άλλων. Η ημέρα ορίστηκε στη μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους καθώς προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο ξενοδοχείο Canal στη Βαγδάτη, στις 19 Αυγούστου 2003, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ανθρωπιστικού φορέα στο Ιράκ, Sergio Vieira de Mello. Το 2009, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επισημοποίησε την ημέρα αυτή ως την «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού» (WHD).

Φέτος η εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών - WHD 2022 - εστιάζει στους χιλιάδες εθελοντές και επαγγελματίες οι οποίοι προσφέρουν άμεση  ιατρική περίθαλψη, στέγη, τροφή, προστασία, νερό και πολλά άλλα σε αυτούς που τα χρειάζονται. Μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα του ρόλου τους με ένα ρητό που λέει «Χρειάζεται χωριό για να μεγαλώσεις ένα παιδί», έτσι λοιπόν χρειάζεται ένα χωριό για να στηρίξει ένα άτομο σε μια ανθρωπιστική κρίση. 

Για τη φετινή Παγκόσμια ημέρα Ανθρωπισμού, τα Η.Ε. χρησιμοποιούν την ψηφιακή τέχνη για να μεταφέρουν τις ιστορίες των ανθρώπων που προσφέρουν και αυτών που λαμβάνουν βοήθεια. Η εκστρατεία παρουσιάζει μια σειρά από εικονογραφημένα προφίλ εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που δείχνουν το εύρος και το βάθος του ανθρωπιστικού έργου.

Στην Κύπρο οι επαγγελματίες του ανθρωπιστικού οργανισμού “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC), από το 2008 προσφέρουν σε καθημερινή βάση τις υπηρεσίες στήριξης, καθοδήγησης, συμβουλευτικής και θεραπείας του οργανισμού σε χιλιάδες παιδιά που το έχουν ανάγκη, δωρεάν 24/7. Το HFC βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα οποιασδήποτε μορφής βίας και εργάζεται για την προστασία όλων των παιδιών και των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο των πολυεπίπεδων ανθρωπιστικών προγραμμάτων που υλοποιεί. 

Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός λειτουργεί τη Γραμμή Βοήθειας 1466 η οποία προσφέρει 24/7 ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη, καθώς και καθοδήγηση σε παιδιά, γονείς και οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί να επικοινωνήσει με το HFC. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και δράσεις του Οργανισμού, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.uncrcpc.org.cy ή να καλέσετε στο 22 103234 (24/7).