Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: “Η Ψυχική Υγεία αποτελεί παγκόσμιο δικαίωμα”

Κάθε χρόνο η 10η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η φετινή ημέρα γιορτάζεται με θέμα “H Ψυχική Υγεία αποτελεί παγκόσμιο δικαίωμα”.  Μέσα από αυτή την ημέρα, δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τα θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν όλους τους ανθρώπους. Ο κάθε ένας από εμάς, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χώρας καταγωγής έχει δικαίωμα σε ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας της ψυχικής υγείας και παράλληλα να παραμένει αποδεκτό και ενταγμένο μέλος της ευρείας κοινωνίας που διαμένει. 

Η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία ενός ατόμου. Ωστόσο, για να διατηρήσουμε τις ισορροπίες για την ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε πως να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Η φροντίδα αυτή όμως δεν αφορά μόνο την κάλυψη βασικών αναγκών ή την πραγματοποίηση προσωπικών στόχων. Η φροντίδα προϋποθέτει στο πως μαθαίνουμε να ακούμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματα μας, ιδιαιτέρα όταν οι συνθήκες που βιώνουμε είναι επιβαρυντικές.  Το “Hope For Children” CRC Policy Centre τιμά αυτή την ημέρα και συνενώνει τη φωνή του με την παγκόσμια κοινότητα, θέτοντας ως στόχο την προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα των παιδιών. 

Ως ενήλικες, είμαστε υπεύθυνοι να θωρακίσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών. Χρειάζεται να είμαστε δίπλα τους και να δείχνουμε αυθεντικό ενδιαφέρον για αυτά που έχουν να μοιραστούν μαζί μας. Να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα που βιώνουν και να τα βοηθάμε στο πως να διαχειρίζονται τη λύπη, τον θυμό, τον φόβο, το άγχος, με εναλλακτικούς υγιείς τρόπους ανακούφισης και αποδοχής αυτού που συμβαίνει. Να τα μαθαίνουμε καθώς μεγαλώνουν το πως να ενισχύουν τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας, ενσυναίσθησης και της ανθεκτικότητας. Τα παιδιά με ισορροπημένη ψυχική υγεία, είναι αυτά που έχουν θετική ποιότητα ζωής και μπορούν να λειτουργήσουν καλά στο σπίτι, στο σχολείο και στην ευρύτερη κοινότητα τους. Ως γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, κυβερνητικοί φορείς είμαστε υπεύθυνοι έτσι ώστε τα παιδιά  να γνωρίζουν τι σημαίνει ψυχική υγεία και να μάθουν το πως μπορούν φροντίζουν τον εαυτό τους χωρίς ταμπού, στερεότυπα και δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το οφείλουμε στα παιδιά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι οι ενήλικες του αύριο. 

Το “Hope For Children” CRC Policy Centre ασπάζεται την κατεύθυνση που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας : “H Ψυχική Υγεία είναι Παγκόσμιο Δικαίωμα”. Η ψυχική υγεία είναι κάτι το οποίο χτίζεται, ενισχύεται και θωρακίζεται όταν ο κάθε ένας από εμάς ενημερώνεται για τη σημαντικότητα της και αναγνωρίζει ότι είναι αλληλένδετο με την ανθρώπινη ύπαρξη. 

Το “Hope For Children” CRC Policy Center παρέχει δωρεάν ψυχολογικές υπηρεσίες στα παιδιά με ατομικές θεραπείες και συμβουλευτική γονέων, όπως επίσης λειτουργεί τις Γραμμές Βοήθειας 1466 για όλα τα παιδιά και τις οικογένειες στην Κύπρο. H γραμμή βοήθειας λειτουργεί 24/7 και παρέχει ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή γραμμή βοήθειας για παιδιά και εφήβους 116 111, λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 9:30 έως τις 14:00. Στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας λειτουργεί σε συνεργασία των HFC και ΣΠΑΒΟ. Η γραμμή δίνει την ευχέρεια στους ανήλικους να μιλήσουν για οτιδήποτε τους απασχολεί.