Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, προάγγελος της Παγκόσμιας Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών

Το “Hope For Children”  CRC Policy Center τιμά κάθε χρόνο τη 19η Νοεμβρίου που έχει κηρυχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της σωματικής βίας και της κακοποίησης των παιδιών. Η Ημέρα αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και συγχρόνως τονίζει την ανάγκη κινητοποίησης των Κρατών να αναλάβουν δράση για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Η κρίση που έχει προκληθεί από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι και σήμερα, είναι τεράστια με σημαντικές επιπτώσεις στις ζωές όλων. Αναντίρρητα, η πιο ευάλωτη ομάδα που πλήγηκε από την κρίση αυτή είναι τα παιδιά. Μέρος των επιπτώσεων αποτελεί και η αύξηση της βίας ενάντια στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης και της βίας μέσω διαδικτύου. Για το λόγο αυτό το Hope For Children έθεσε στο επίκεντρο των εισηγήσεων του για το σχέδιο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον σχεδιασμό πολιτικών και τη δημιουργία μηχανισμών που να ενισχύουν την εκπαίδευση, ενημέρωση και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τα παιδιά.

Με την υλοποίηση πολύπλευρων ανθρωπιστικών προγραμμάτων ο Οργανισμός στοχεύει τη στήριξη των παιδιών που βιώνουν κάθε είδος βίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών θυμάτων σχολικού εκφοβισμού και σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα από την τεχνογνωσία και κατάρτιση, δημιουργούνται και εφαρμόζονται προγράμματα και εργαλεία εκπαίδευσης για επαγγελματίες και γονείς, ώστε να είμαστε σε θέση, να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και στην προστασία τους από τους εμφανείς αλλά και τους κρυμμένους κινδύνους.

Το Hope For Children καταδικάζει κάθε μορφή βίας προς τα παιδιά και τονίζει ότι καθένας από εμάς, ο κάθε πολίτης έχει την υποχρέωση να βρίσκεται σε εγρήγορση όταν υπάρχουν υποψίες για τέτοια περιστατικά και να προχωρεί στην καταγγελία αυτών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις του Οργανισμού μπορείτε να επικοινωνείτε καλώντας στο 1466 ή μέσω της 24/7 διαδικτυακής πλατφόρμας του Οργανισμού στο www.uncrcpc.org.cy.

Τα παιδιά είναι η ελπίδα, το παρόν και το μέλλον μας. Είναι το φωτεινό παράδειγμα που πρέπει όλοι να ακολουθούμε. Είναι η φωνή που δεν πρέπει να σιγήσει ποτέ. Γι’ αυτό, όπως είπε και ο ποιητής «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».