Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Αξιοπρέπεια, Ελευθερία και Δικαιοσύνη για όλους

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου καταγράφονται καθημερινά έντονες αλλαγές που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, τα κράτη και η κοινωνία πρέπει να αναδείξουν εκ νέου την επιτακτική ανάγκη για υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών, χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω. Το εκ νέου κάλεσμα συστράτευσης επιβάλλεται καθώς είναι ξεκάθαρο το γεγονός πως εξακολουθούν σήμερα να υπάρχουν παγκοσμίως ανισότητες, περιορισμοί στην ελευθερία και διακρίσεις, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο ανθρωπιστικός οργανισμός Hope for Children” CRC Policy Centre (HFC) υψώνει τη φωνή του μαζί με όλα τα οργανωμένα σύνολα και πολίτες του κόσμου, επισημαίνοντας τη σημασία της προστασίας της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την ίδρυσή του, το 2008, μέχρι και σήμερα, τo Hope for Children έχει ξεκινήσει και έχει καθιερώσει στενή συνεργασία με οργανισμούς και φορείς σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών, εκτελεστικών και δικαστικών οργάνων, και είναι μέλος σημαντικών δικτύων για την περαιτέρω προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. 

Το HFC συνεργάζεται με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς υπεράσπισης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής πρόνοιας, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Τα δικαιώματα των παιδιών είναι ανθρώπινα δικαιώματα ειδικά διαμορφωμένα για να ανταποκρίνονται επαρκώς στις αδυναμίες και στις ανάγκες των παιδιών.  

Μόνο με την αναγνώριση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την αξιοπρέπεια να προστατεύονται και να συμπεριλαμβάνονται (χωρίς καμία διάκριση σε σχέση με την ηλικία, την εθνικότητα, τη θρησκεία και την εθνικότητα), είναι δυνατό να τοποθετηθούν τα θεμέλια για ένα διάλογο. Μέσα από αυτό, οι κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον συνεργασίας, κατευθύνοντας όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων προς την ίδια κατεύθυνση.  

Στη σύγχρονη συζήτηση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέχουν μια κεντρική θέση. Το 2022 ήταν το έτος κατά το οποίο η Ευρώπη αντιμετώπισε ξανά τον φόβο του πολέμου, ρίχνοντας φως στους κινδύνους τους οποίους οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες μπορούν επίσης να διατρέχουν. Η σύγκρουση έχει επηρεάσει την ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και των συνεταιρισμών, εντείνοντας τον αντίκτυπο των εχθροπραξιών στα δικαιώματα των ανθρώπων. Παρά τη δραματική κατάσταση, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα  

Με αυτή την εξέλιξη, το Hope for Children έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ανθρωπιστικές δράσεις με στόχο να στηρίξει παιδιά και οικογένειες. Με το έργο, το όραμα και την αποστολή του, ο Οργανισμός υπογράμμισε τις προσπάθειές του να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση και να υποστηρίξει την προστασία των ανθρώπων που διαφεύγουν από δύσκολες καταστάσεις.  

Δυστυχώς, ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι μία μόνο από τις πολλές συγκρούσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν παγκοσμίως. Πολλές από αυτές τις χώρες δεν έχουν δημοκρατικές κυβερνήσεις και η βία είναι το κύριο μέσο με το οποίο καταπιέζεται η διαφωνία. Οι άνθρωποι στις κοινωνίες που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να τραβήξουν την προσοχή στις ανθρώπινες ανισότητες, καταλήγουν να πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βία. Αυτό υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες οι δυτικές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν.  

Για τον εορτασμό της σπουδαιότητας των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDHR), τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν μια εκστρατεία μεγάλης διάρκειας. Έχουν περάσει 75 χρόνια από την ημέρα υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν η UDHR εγγυήθηκε για πρώτη φορά την ζωτικότητα της προστασίας των βασικών αναγκών όλων των ανθρώπων. Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει ενισχυθεί με τα χρόνια, προωθώντας την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και της ισότητα έχει τελειώσει. Για να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, η θεματική για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2022 είναι η Αξιοπρέπεια, η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη που να ισχύει για όλους.  

Ακριβώς για το λόγο αυτό, το Hope For Children θέλει να συνεισφέρει και να προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να ανταποκριθεί με επάρκεια στα σύγχρονα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανθρωπιστικά προγράμματα του “Hope for Children” CRC Policy Centre μπορείτε να καλέσετε στο 22103234 ή να μεταβείτε στην ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy