Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε κέντρο υποδοχής προσφύγων

Με αφορμή τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) θέλει να τονίσει για ακόμη μια φορά την ανάγκη εφαρμογής μέτρων και πρακτικών που να προλαβαίνουν παρόμοια περιστατικά αλλά και να προωθούν την ενημέρωση ενηλίκων και παιδιών στα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πλαίσια, όπως χώροι προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών θα πρέπει να κρίνονται ως υψηλού κινδύνου και οι αρχές να βεβαιώνονται πως η προστασία κάθε παιδιού από κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης είναι προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό οποιωνδήποτε μέτρων ή πολιτικών που εφαρμόζονται.

Το HFC λειτουργεί μαζί με την Αστυνομία Κύπρου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τις Ιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Παιδείας το ‘Σπίτι του Παιδιού’ το οποίο με τη χρηματοδότηση των ΥΚΕ στελεχώνει με Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, όπου κάτω από την ίδια στέγη παρέχονται υπηρεσίες για παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε τα υπό αναφορά παιδιά να τύχουν της αναγκαίας στήριξης στα πλαίσια και της διερεύνησης της περίπτωσης στο Σπίτι του Παιδιού. Παράλληλα, συνεχίζει τις επαφές και επικοινωνίες για να μεταφέρει εισηγήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τώρα και στο εξής για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών.

Το “Hope For Children” CRC Policy Center, έχει καθεστώς Παρατηρητή στην Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση, και είναι μέλος της Πλατφόρμας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA).

Αν υποψιάζεσαι ότι κάποιο παιδί βιώνει σεξουαλική κακοποίηση, μπορείς να τηλεφωνήσεις στο “Hope For Children” CRC Policy Center σε 24ωρη βάση στο 1466 για να λάβεις καθοδήγηση και στήριξη ή να στείλεις μήνυμα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.uncrcpc.org.cy .