Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Ας δώσουμε φωνή στους νέους για να κτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας

Για ακόμη μια χρονιά στις 12 Αυγούστου, από το 1999, ο ΟΗΕ δίνει την ευκαιρία σε νέους να ενώσουν τη φωνή τους από κάθε γωνιά του κόσμου και να ενημερώνονται και να συμμετέχουν ενεργά σε παγκόσμια θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα, εκφράζοντας την γνώμη τους για αυτά. Η Ατζέντα του 2030 εμπεριέχει σημαντικές προκλήσεις οι οποίες πρέπει να συζητηθούν, όπως είναι η μετρίαση της κλιματικής αλλαγής, το σύστημα υγείας, η κοινωνική ένταξη, η μείωση της φτώχειας και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας είναι «Μεταμορφώνοντας το Σύστημα των Τροφίμων: Νεανική Καινοτομία για Ανθρώπινη και Πλανητική Υγεία». Στο Φόρουμ Νεολαίας (ECOSOC, 2021) τονίστηκε ότι η συνεχόμενη έξαρση της πανδημίας Covid-19 έχει επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον και το σύστημα τροφίμων. Παράλληλα, αναμένεται πληθυσμιακή αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια τα επόμενα 30 χρόνια, κάτι το οποίο καθιστά αναγκαίο να γίνει αναθεώρηση και ένταξη υποστηρικτικών μηχανισμών στο σύστημα τροφίμων, με σκοπό την εγκαθίδρυση της ανθρώπινης ευημερίας και του πλανήτη γενικότερα.

Η σημερινή ημέρα στοχεύει να τονίσει πως οι προσπάθειες αντιμετώπισης τέτοιων  παγκόσμιων θεμάτων μπορούν να επιτύχουν μόνο μέσα από την ουσιώδη συμμετοχή των νέων.

Οι νέοι μπορούν να συμβάλουν με τη φωνή τους, δίνοντας ιδέες για το πώς μπορούν να διατηρηθούν καλύτεροι και υγιέστεροι τρόποι παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και κατανάλωσης τροφίμων. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσω θέσπισης συλλογικών και ατομικών προσπαθειών καθώς και με τη συμβολή της βιοποικιλότητας στο σύστημα τροφίμων με σκοπό την αποκατάσταση και την προστασία της ζωής στον πλανήτη.

To “Hope For Children” CRC Policy Center στηρίζει και γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας αφού μέσα από τις δράσεις του καθημερινά προωθεί τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν και δουλεύει μαζί τους για την ενδυνάμωση και εκπαίδευση τους έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και δράσεις του Οργανισμού, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.uncrcpc.org.cy ή καλώντας στο 22103234 (24ωρη ανταπόκριση).