Tο “Hope For Children” CRC Policy Center λειτουργεί επίσημα το Σπίτι του Παιδιού

O Διεθνής, Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Σπιτιού του Παιδιού που σηματοδοτήθηκε σήμερα με την παραχώρηση του ανακαινισμένου οικήματος  από τον Σωματείο Ελληνίδων Κυριών, “Η ΕΝΩΣΙΣ” στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Στο “Hope For Children” CRC Policy Center έχει ανατεθεί η διαχείριση και λειτουργία του Σπιτιού, το οποίο θα στελεχώνει με έξι επαγγελματίες και δύο εξωτερικούς συνεργάτες - επόπτες ψυχολόγους. Την επίβλεψη και την χρηματοδότηση της λειτουργίας του Σπιτιού θα έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κάτω από την ίδια στέγη θα στεγάζονται υπηρεσίες από την Αστυνομία Κύπρου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις Ιατρικές Υπηρεσίες.

Το Σπίτι Του Παιδιού θα διαχειρίζεται τα περιστατικά που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση παιδιών και θα παρέχει υπηρεσίες για την ψυχολογική και κοινωνική τους στήριξη και αποκατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, το Σπίτι του Παιδιού έχει σχεδιαστεί βάσει του Ισλανδικού μοντέλου «Barnahus» και εστιάζει στη διεπιστημονική και διατμηματική προσέγγιση, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων (αστυνομία, δικαστικές αρχές, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες) σε ένα φιλικό περιβάλλον προς τα παιδιά, το οποίο προσφέρει ολιστικές υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια του κάτω από μία στέγη. Ο βασικός άξονας του μοντέλου “Barnahus“ επικεντρώνεται στη σημασία της αποκάλυψης του παιδιού που δίνει το έναυσμα τόσο για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση του ενδεχόμενου κακοποίησης του παιδιού όσο και για τη λήψη προστατευτικών και θεραπευτικών μέτρων.  O κ. Bragi Guðbrandsson, Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Παιδιού της Κυβέρνησης της Ισλανδίας ήταν ο ειδικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος κατά τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού στη Κύπρο.

Στην τελετή παράδοσης του Σπιτιού του Παιδιού, ο κ. Αναστασίαδης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του έργου αυτού και της σημαντικότητας του για τη Κύπρο. Σύντομες ομιλίες έδωσαν επίσης η κα. Αναστασία Παπαδοπούλου, Ειδική Σύμβουλος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη σεξουαλική κακοποίηση ενάντια στα παιδιά και η κα. Στέλλα Κυριακίδου, Βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). E).

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, κ. Joseph Varughese, δήλωσε σχετικά: «Το εν λόγω καινοτόμο για τα κυπριακά δεδομένα έργο είναι υψίστης σημασίας για τον Οργανισμό καθώς μεταξύ άλλων εμπίπτει στην Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Ευχαριστούμε τους φορείς και τα άτομα που πίστεψαν στο έργο αυτό και συνέβαλαν έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα».