Το Hope For Children συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία «19 Μέρες Ακτιβισμού»

Ο Ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) συμμετέχει και φέτος στη διεθνή εκστρατεία «19 Μέρες Ακτιβισμού» για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών και νέων. Από την 1η έως τις 19 Νοεμβρίου 2023, το HFC, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες δημοσιότητας, τόσο μέσω των ΜΚΔ του Οργανισμού, όσο και των υπόλοιπων Μέσων Ενημέρωσης, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα καίρια ζητήματα που αφορούν την πρόληψη της κακοποίησης και της βίας κατά των παιδιών και των νέων στην Κύπρο.

Οι «19 Μέρες Ακτιβισμού» αποτελεί μια πρωτοβουλία του Women's World Summit Foundation, που  ξεκίνησε το 2011, στοχεύοντας στην εφαρμογή στρατηγικής για τη μάχη ενάντια σε τουλάχιστον 1 από τα 19 είδη κακοποίησης και βίας ενάντια στα παιδιά (μεταξύ αυτών σχολικός εκφοβισμός, παιδική εργασία, σεξουαλική βία, αρπαγές παιδιών, παραμέληση κα).

Η δράση του Hope For Children, από την ίδρυσή του το 2008, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία των παιδιών, την προστασία των δικαιωμάτων τους και την αποτροπή κάθε μορφής κακοποίηση. Στο πλαίσιο του σκοπού του, ο Οργανισμός, επιλέγηκε το 2011 ως ο επίσημος Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υλοποίηση της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ στη Κύπρο για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει μια πληθώρα από δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και εκπαιδεύσεις σε σχολεία παγκύπρια, για την ενημέρωση και ενδυνάμωση των μαθητών για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα από στοχευμένες προσπάθειες, επιτεύχθηκε το  2014 η επικύρωση και εφαρμογή της Συνθήκης Λανζαρότε, του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Λίγα χρόνια μετά, δημιουργήθηκε το 2017 το «Σπίτι του Παιδιού» (ΣτΠ), του οποίου η διαχείριση και λειτουργία ανατέθηκε στο Hope For Children από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Με την παροχή όλου του φάσματος των αναγκαίων υπηρεσιών, κάτω από την ίδια στέγη, το ΣτΠ επιδιώκει την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με φιλικό προς το παιδί τρόπο, κατά τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του μέσω πολυθεματικής προσέγγισης. Το Σπίτι του Παιδιού λειτουργεί με την συστηματική συνεργασία και εμπλοκή της Αστυνομίας Κύπρου, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Υγείας, και του Υπουργείου Παιδείας. 

Η δράση όμως του "Hope For Children" για προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών δεν σταματά εκεί, αφού στα πολλά προγράμματα που υλοποιεί ο Οργανισμός, περιλαμβάνεται αυτό των Ανάδοχων Οικογενειών, που υλοποιείται σε συνεργασία με τις ΥΚΕ μετά από υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, η λειτουργία ιδιωτικών παιδικών στεγών «Σπίτια της Ελπίδας» για τη φιλοξενία και στήριξη ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται υπό τη κηδεμονία της Διευθύντριας των ΥΚΕ, αλλά και εκπαίδευσης παιδιών, όλων των ηλικιακών ομάδων, για τα δικαιώματα τους, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός λειτουργεί την 24ωρη Εθνική Γραμμή Στήριξης 1466, με στόχο τη διατήρηση ανοικτής γραμμής με όλα τα παιδιά και τις οικογένειες στην Κύπρο, παρέχοντας ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών.

«Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα του κάθε παιδιού για μια ζωή ελεύθερη από βία και φόβο, αλλά και για την παροχή των αναγκαίων εφοδίων για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους», δηλώνει η Εκτελεστική Διευθύντρια του “Hope For Children” CRC Policy Center  Άντρια Νεοκλέους, υπερτονίζοντας τη σημαντικότητα «όλοι οι αρμόδιοι φορείς να εντατικοποιήσουν κάθε προσπάθεια για διαρκή αναθεώρηση και βελτίωση των μηχανισμών πρόληψης, προστασίας και αποκατάστασης ανηλίκων-θυμάτων κακοποίησης». Μέσα από την εκστρατεία «19 Μέρες Ακτιβισμού», επεσήμανε η κα. Νεοκλέους, έχουμε κινητοποιήσει το δίκτυο συνεργατών μας, μεταξύ αυτών και τα ΜΜΕ, έτσι ώστε να μεταφέρουμε όσο πιο δυνατά και αποτελεσματικά το μήνυμα της καταδίκης κάθε μορφής βίας και κακοποίησης παιδιών, καθώς επίσης και των μηνυμάτων πρόληψης».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εκστρατείας «19 Μέρες Ακτιβισμού», μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του “Hope For Children” CRC Policy Centre στο www.uncrcpc.org.cy ή καλώντας στο τηλ. 22 103234.