Hope For Children: Προστασία των Παιδιών από κάθε μορφή Κακοποίηση και Εκμετάλλευση

Ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, με αφορμή την 18η Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από  τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση και τη 19η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης, τονίζει τη σημασία της πρόληψης, αλλά και της εξειδικευμένης αντιμετώπισης του προβλήματος της βίας ενάντια στα παιδιά. Μέσα από τα προγράμματα του, ο Οργανισμός συμβάλλει καθημερινά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού πάντοτε μέσα από πολυθεματική προσέγγιση.

Τον μήνα αυτό, το Hope For Children υλοποίησε και υλοποιεί πολλές δράσεις πρόληψης που περιλαμβάνουν:

  • Εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης της βίας ενάντια στα παιδιά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια,
  • Συμμετοχή στην εκστρατεία 19 Ημέρες Πρόληψης ενάντια στην Κακοποίηση και Βία κατά των Παιδιών του διεθνούς Οργανισμού «Women's World Summit Foundation» για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, εμπλέκοντας ενεργά τα ΜΜΕ στη Κύπρο,
  • Συνδιοργάνωση διαδικτυακού συνεδρίου στις 17 Νοεμβρίου με την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης “Civil Society Committee on the Rights of the Child” του Conference of the INGOs στην οποία ο Οργανισμός είναι μέλος.
  • Διοργάνωση ενημερωτικής και ψυχαγωγικής εκδήλωσης για παιδιά, το Πανηγύρι Χαράς, στις 19 Νοεμβρίου στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία από τις 12μμ μέχρι τις 5μμ.

Φέτος το Συμβούλιο της Ευρώπης αφιέρωσε την Ευρωπαϊκή μέρα της 18η Νοεμβρίου στη προτεραιότητα με θέμα «Μαθαίνουμε από τα θύματα/επιζώντες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης για αλλαγή πολιτικών». 

Το Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ), το οποίο εγκαθιδρύθηκε στη Κύπρο το 2017, βάσει του πρότυπου Barnahus της Ισλανδίας, έχει ως επίκεντρο την εφαρμογή διαδικασιών φιλικών προς τα παιδιά λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους και την άποψη του κάθε παιδιού. Μέσα από την πολυθεματική και διυπηρεσιακή συνεργασία, το (ΣτΠ) διαχειρίζεται περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών με όλες τις υπηρεσίες να παρέχονται κάτω από την ίδια στέγη. Η διαχείριση του έχει ανατεθεί στο Hope For Children, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη συγχρηματοδότηση και εποπτεία της λειτουργίας του. 

Το ΣτΠ, με την άμεση εμπλοκή και συνεργασία των ΥΚΕ, Αστυνομία Κύπρου, Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Παιδείας παρέχει υπηρεσίες όπως η δικανική συνέντευξη, ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, θεραπεία και αποκατάσταση. 

Η εγκαθίδρυση του εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας 2016-2019 του Συμβουλίου Φωνή.

Στατιστική απεικόνιση των αναφορών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη Κύπρο

Από το 2017 μέχρι το 2023 το ΣτΠ έχει λάβει παραπομπές για πέραν των 2,200 παιδιών προς διερεύνηση για σεξουαλική κακοποίηση. Συνοπτικά, τα στατιστικά καταδεικνύουν ότι ο δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης βρίσκεται στον στενό κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού σε ποσοστό 85% - 90%. Το πιο συχνό φύλο παιδιού θύματος είναι το γυναικείο και είναι κυπριακής υπηκοότητας (70% - 75%). Το 1/3 των οικογενειών είναι ήδη γνωστές στην Αστυνομία και το 1/2 είναι ήδη γνωστές στις ΥΚΕ για διάφορους λόγους.

Κατά την περίοδο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2023 το Σπίτι του Παιδιού Παγκύπρια έλαβε παραπομπές για να εξυπηρετήσει 390 παιδιά.

Για πιο αναλυτικά στατιστικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ

Οι πιο πάνω αριθμοί συμφωνούν τόσο με διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνές καθώς και δεδομένα που προκύπτουν από αντίστοιχες δομές. 

Με τη λειτουργία του ΣτΠ τα παιδιά που παραπέμπονται για διερεύνηση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης, λαμβάνουν άμεσα στήριξη η οποία συνεχίζεται μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο και σε κάποιες περιπτώσεις και μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας.  

Διάκριση της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η χρόνια που διανύουμε έφερε για την χώρα μας μια σημαντική διάκριση σε ότι αφορά την ενίσχυση των προσπαθειών για εξασφάλιση φιλικής δικαιοσύνης προς τα παιδιά. Το Ηope For Children και η Σχολή Δικαστών Κύπρου έλαβαν το βραβείο Crystal Scales of Justice 2023 του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από υποψηφιότητα που κατέθεσαν από κοινού. Η κατάκτηση αυτή συνιστά μια σημαντική διάκριση για την Κύπρο καθώς, μεταξύ 48 προτάσεων από 17 χώρες, η χώρα μας διακρίθηκε με το καινοτόμο εργαλείο «Πάμε Δικαστήριο» (KiCGame) που αφορά στην προετοιμασία παιδιών (ευάλωτοι μάρτυρες) ενόψει της συμμετοχής τους σε δικαστικές διαδικασίες.  

Το εργαλείο "Πάμε Δικαστήριο” (KiCGame) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Hope For Children και του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ψυχομετρικό εργαλείο το οποίο έχει τη μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού και είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να αποτελεί μέσο υποστήριξης και ενίσχυσης των παιδιών που πρόκειται να εμπλακούν στην δικαστική διαδικασία. Κεντρικός στόχος του εργαλείου είναι το παιδί να εξοικειωθεί με τις συνθήκες που αφορούν στη δικαστική διαδικασία και να μειωθεί το άγχος για την επικείμενη συμμετοχή του στη Δικαστική διαδικασία. 

Σημειώνεται ότι οι δικαστικές διαδικασίες διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης και χωρίς τη φυσική παρουσία του παιδιού στους χώρους των Δικαστηρίων, αφού με χορηγία της CYTA και τη στήριξη του Συμβουλίου ΦΩΝΗ έχει εγκατασταθεί Παγκύπρια εξοπλισμός τηλεδιάσκεψης στα Κακουργιοδικεία, στο ΣτΠ στη Λευκωσία αλλά και στα γραφεία που διατηρεί Οργανισμός και εξυπηρετούνται οι περιπτώσεις του ΣτΠ στις άλλες Επαρχίες. Ο εν λόγω εξοπλισμός, επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με τις αίθουσες Δικαστηρίων σε όλες τις Επαρχίες. 

Κλείνοντας, κάποια λόγια από ένα παιδί που έχει λάβει όλες τις υπηρεσίες στο ΣτΠ και έχει επέλθει αποκατάσταση: «Τα δύσκολα γίνονται ευκολότερα όταν τα μοιραστείς με αυτούς που θα σε στηρίξουν. Θα ήθελα τώρα με τη σειρά μου να βοηθήσω κι άλλα παιδιά.»