Το “Hope For Children” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Το “Hope For Children”CRC Policy Center γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού όπως αυτή έχει καθιερωθεί από το 1925 στην Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού στην Γένοβα.

Η 1η Ιουνίου έχει καθοριστεί ως μέρα γιορτής εξαιρετικά αφιερωμένη σε κάθε παιδί. Παρόλα αυτά, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κ. Μιχαηλίδου, πάρα πολλά παιδιά στερούνται βασικά τους δικαιώματα.

Η σημερινή μέρα είναι συνυφασμένη με τα δικαιώματα των παιδιών όπως αυτά έχουν καθιερωθεί με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναλογιστούμε αν στη σημερινή κυπριακή κοινωνία κάθε παιδί τυγχάνει ίσης μεταχείρισης, φροντίδας και ευημερίας. Οι γρήγοροι ρυθμοί του σήμερα πιθανόν να μας αποσπάσουν την προσοχή από την πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Ως εκ τούτου, η μέρα αυτή πέρα από γιορτή για κάθε παιδί, είναι ένας σημαντικός λόγος για να σκεφτούμε ποια πρέπει να είναι η δική μας συμβολή αλλά και του κράτους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού. Μέλημα μας λοιπόν, η ευημερία και η ανάπτυξη των παιδιών, σεβόμενοι πάντα τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, κ. Joseph Borghese: «Κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύσαμε λόγω της πανδημίας έχουμε παρατηρήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών να εντείνονται, όπως για παράδειγμα αύξηση περιστατικών που αφορούν διάφορες μορφές βίας ενάντια στα παιδιά, κυρίως σωματικής ή/και διαδικτυακής. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και για ενδυνάμωση ή επέκταση μηχανισμών και υπηρεσιών προστασίας παιδιών.»

Το “Hope For Children”, ως ανεξάρτητος ανθρωπιστικός οργανισμός στοχεύει στην προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού υλοποιώντας πολυεπίπεδα ανθρωπιστικά προγράμματα. Πρώτιστος στόχος είναι εξασφάλιση ποιοτικής ζωής, κοινωνικής αποδοχής και ένταξης, ευημερίας, εκπαίδευσης και πρόληψης κάθε μορφής βίας, καθώς και ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης των παιδιών.

Παράλληλα, ο οργανισμός εστιάζει στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν έρευνα, εκπαίδευση επαγγελματιών και αλλαγή πολιτικών που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών. Πρόσφατα το “Hope For Children”, εγκαινίασε τη νέα Γραμμή Βοήθειας, 1466 η οποία  λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, χωρίς χρέωση σε όποιον καλεί. Η γραμμή απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και οικογένειες για παροχή ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης για θέματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών.

Καταλήγοντας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, το “Hope For Children”,  αποστέλλει ένα ηχηρό μήνυμα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει ενεργά το έργο του για την προστασία κάθε παιδιού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό καλώντας στη Γραμμή του Hope For Children 1466.