Η επαρκής αξιοποίηση υφιστάμενων μηχανισμών μπορεί να σώσει ζωές παιδιών

Ο ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, με αφορμή τα περιστατικά της εξαφάνισης του 6χρονου κοριτσιού και του θανάτου του 16χρονου αγοριού, εκφράζει την επιτακτική ανάγκη για πιο αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων διαδικασιών, αλλά και πιο συντονισμένη ανταπόκριση εμπλεκόμενων φορέων ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν παιδιά.

Έχει παρατηρηθεί η μη επαρκής αξιοποίηση των εξειδικευμένων προγραμμάτων που σχεδιάζονται από διάφορους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, καθώς είτε δε χρησιμοποιούνται συστηματικά είτε παρουσιάζονται εμπόδια στην ολιστική εφαρμογή τους σε ευρεία κλίμακα, αφού η πρόληψη σπάνια αποτελεί προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς.

Αναφορικά με τις εξαφανίσεις παιδιών, καλούμε την Αστυνομία Κύπρου να αξιοποιήσει τον μηχανισμό child alert, που αφορά τη μαζική και συντονισμένη δημοσίευση της φωτογραφίας και των στοιχείων του εξαφανισμένου παιδιού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον μηχανισμό “Child Abduction Alert” που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γραμμής για Εξαφανισμένα Παιδιά – 116000 με τη συνεργασία του Hope For Children και του ΣΠΑΒΟ, κατόπιν σχετικής συμφωνίας και συνεννόησης με την Αστυνομία Κύπρου. Ο μηχανισμός τίθεται σε εφαρμογή όταν η Αστυνομία κρίνει ότι το παιδί/ιά βρίσκεται/ονται σε κίνδυνο και ενημερώνει τους δύο Οργανισμούς, με σκοπό να διευκολυνθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και να ενισχυθούν οι προσπάθειές για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών. Παρόλο που η προαναφερόμενη διαδικασία είναι προκαθορισμένη και έχει συμφωνηθεί, δυστυχώς δεν εφαρμόζεται στο γενικότερο πλαίσιο, όπως δεν εφαρμόστηκε ούτε στην περίπτωση της 6χρονης που εξακολουθεί να αγνοείται. Η άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση των διαθέσιμων μηχανισμών είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται παιδιά και η άμεση ανταπόκριση μπορεί να σώσει ζωές.

Περαιτέρω, σε σχέση με την υπόθεση του 16χρονου, διαφαίνεται για ακόμα μία φορά η ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση επιβλαβών συμπεριφορών μεταξύ των παιδιών και των νέων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλκοόλ και ουσιών, του σχολικού εκφοβισμού, των διακρίσεων και της βίας. Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων χρήζει ολιστικών και συντονισμένων παρεμβάσεων και ενεργοποίηση όλων των φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη ζωή των παιδιών. Η ανάγκη για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμογής αυτών, για παράδειγμα όσον αφορά στην αγορά και κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, είναι επιτακτική και αναγκαία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, θα θέλαμε να καλέσουμε το κράτος, την κοινωνία, τους πολίτες, και τους γονείς, να ευαισθητοποιηθούν σε αυτά τα θέματα μέσα από συνεχή ενημέρωση και συμμετοχή και να δράσουν αναλόγως ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.