Η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τιμώντας την ημέρα αυτή τιμούμε την ημέρα κατά την οποία η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θέσπισε το 1948, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το “Hope For Children” CRC Policy Center, ως οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε και λειτουργεί βάσει των αρχών και των αξιών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαιρετίζει αυτή τη μέρα και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επενδύουν σε πολιτικές και πρακτικές που ενθαρρύνουν τον σεβασμό και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία βασίζονται και τα δικαιώματα του παιδιού. 

Φέτος και με την ευκαιρία των εορτασμών των 30 χρόνων από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η παγκόσμια αυτή ημέρα συνδέεται και εστιάζει στον ηγετικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι νέοι ως οι φορείς της παγκόσμιας αλλαγής σχετικά με την προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά, οι νέοι έχουν τη φωνή και τη δύναμη για να φέρουν τη θετική αλλαγή και μπορούν να γίνουν αυτοί οι πρεσβευτές του μηνύματος για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η σπουδαιότητα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγκειται στο γεγονός ότι διαφυλάσσει και κατοχυρώνει τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπινου όντος, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, γλώσσας, πολιτικής ή άλλης άποψης, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσίας, γέννησης ή άλλου καθεστώτος.

Παρά το γεγονός ότι η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί το μοναδικό έγγραφο στον κόσμο που έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες, συγκεκριμένα σε 500, σήμερα ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τα δικά τους δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αποτελούν παγκόσμιες αξίες για όλα τα έθνη και κράτη του πλανήτη, θεμελιώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και έχουν γίνει η βάση για ένα πιο δίκαιο κόσμο. 

Το “Hope For Children” CRC Policy Center  υλοποιεί πολυεπίπεδα ανθρωπιστικά προγράμματα που αφορούν στην προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών με προτεραιότητα την ευημερία τους, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντια στα παιδιά καθώς και στην ψυχοκοινωνική και νομική τους στήριξη.  Εστιάζει παράλληλα στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν έρευνα, εκπαίδευση επαγγελματιών και αλλαγή πολιτικών που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Οργανισμού μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22103234 ή μέσω της ιστοσελίδας www.uncrcpc.org.cy