Δελτίο Τύπου: Hope For Children – PROMISE II: Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά

Το “Hope For Children” CRC Policy Center ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος  PROMISE II, Commitment and Capacity Building for the European Barnahus Movement, Ensure child victims of and witnessed to violence have access to Barnahus models in the project countries (REC-CHILD-AG-2016/REC-CHILD-AG-2016-01-764236). Το HFC συμμετείχε στο πρόγραμμα σαν εταίρος και έλαβε μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν σε Κύπρο και Φιλανδία οι οποίες σηματοδότησαν την ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Στη Κύπρο, ο Οργανισμός διοργάνωσε την τελευταία κυκλική συνάντηση του προγράμματος με θέμα: «Διυπηρεσιακή και Πολυθεματική Συνεργασία στο Σπίτι του Παιδιού - Ανατροφοδότηση και Εισηγήσεις» στην οποία συμμετείχαν προσωπικό από το Σπιτιού του Παιδιού (ΣτΠ) και συνεργάτες εκ μέρους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών: Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, όπως και ιδιώτες παιδίατροι, παιδοχειρουργοί και γυναικολόγοι που συνεργάζονται με το ΣτΠ.

Την εκπαιδευτική συνάντηση συντόνισαν η  κα Gordana Buljan Flander, Ph.D., Διευθύντρια του Πρότυπου ΣτΠ Της Κροατίας (Child and Youth Protection Center of Zagreb) και η έντιμη Δικαστής, Lana Peto Kujundzic, PhD, Πρόεδρος του Τμήματος Ανηλίκων του Δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ της Κροατίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δικαστών Ανηλίκων, Οικογενειακών Δικαστών και ειδικών σε θέματα παιδιών στην Κροατία.

Κατά την συνάντηση δόθηκε ανατροφοδότηση των επαγγελματιών που εργάζονται με παιδιά που εμπλέκονται σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης σε σχέση με τη λειτουργία του ΣτΠ στην Κύπρο και συζητήθηκαν μελλοντικές ενέργειες και καλές πρακτικές. Κατά τη συνάντηση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν μετά τη λειτουργία του ΣτΠ όσο αφορά στις διαδικασίες διερεύνησης και στήριξης περιπτώσεων σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Κάποιες από αυτές ήταν η πολυθεματική διαχείριση των περιπτώσεων, η συστέγαση υπηρεσιών σε ένα φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον, η σύνδεση του ΣτΠ με αίθουσα δικαστηρίου για τη μαρτυρία παιδιών σε δίκες και άλλα πολλά. Παράλληλα, εντοπίστηκαν προκλήσεις και τέθηκαν στόχοι για αντιμετώπιση τους στο μέλλον. Προκλήσεις αποτελούν νομικά εμπόδια σε σχέση με τη συγκατάθεση γονέων για τη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων στο δικαστήριο, μη εφαρμογή σύνδεσης ΣτΠ με χώρους δικαστηρίων άλλων πόλεων και η διασφάλιση του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων.

Παράλληλα, εκπρόσωποι του Hope For Children βρέθηκαν στο Ελσίνκι στη Φιλανδία, όπου έλαβαν μέρος στην τελετή υπογραφής της ίδρυσης του Δικτύου Barnahus και επισκέφθηκαν την έκθεση που πραγματοποιήθηκε για το μοντέλο Barnahus (Σπίτι του Παιδιού). Μέσα από την εν λόγω συνάντηση, δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα ιδρυτικά μέλη, εταίρους και φίλους του προγράμματος καθώς και στα παιδιά, να μιλήσουν για την εμπειρία της συμμετοχής τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Πέραν των πιο πάνω, κατά την υλοποίηση του προγράμματος PROMISE II,  διοργανώθηκαν από το HFC οι ακόλουθες εκπαιδευτικές συναντήσεις:  

  • Μετάβαση προσωπικού του ΣτΠ σε Πρότυπο Σπίτι του Παιδιού στο Linkoping της Σουηδίας
  • Κυκλική Συνάντηση με εκπροσώπους από το Child and Youth Protection Center of Zagreb, Κροατία 
  • Ιατρικό Εργαστήρι από ιατρούς του CYPHavens του Λονδίνου 
  • Δικαστικό Εργαστήρι «Δικαστικές Διαδικασίες- Φιλική Προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη» από τη Δικαστή, Lana Peto Kujundzic, PhD, Πρόεδρο του Τμήματος Ανηλίκων του Δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ της Κροατίας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Δικαστών Ανηλίκων, Οικογενειακών Δικαστών και ειδικών σε θέματα παιδιών στην Κροατία 
  • Εισαγωγή στη Διυπηρεσιακή/Πολυθεματική Διαχείριση Περιπτώσεων Κακοποίησης Παιδιών από το Πρότυπο Σπίτι του Παιδιού στο Linkoping της Σουηδίας  
  • Εκπαίδευση στη Δικανική Συνέντευξη από εκπροσώπους του Σπιτιού του Παιδιού Ισλανδίας 
  • Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης από την εκπρόσωπο του  Child and Youth Protection Center of Zagreb, Κροατία  
  • Εκπαιδευτική επίσκεψη δύο ιατροδικαστών και μίας κοινωνικής λειτουργού στα Σπίτια του Παιδιού στη Στοκχόλμη και Linkoping της Σουηδίας. 
  • Δικαστικό Εργαστήρι «Τα παιδιά ως ευάλωτοι μάρτυρες: Προσέγγιση και Επικοινωνιακές Δεξιότητες» με κεντρική ομιλήτρια την HHJ Julie Whitby, Associate Judge. Sovereign Base Areas Cyprus & HM Coroner Sovereign Base Areas 

Τέλος, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προγράμματος Promise II υλοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη προσωπικού του ΣτΠ στο Barnahus της Ισλανδίας, το οποίο είναι και το μοντέλο βάσει του οποίου σχεδιάστηκε και λειτουργεί το Σπίτι του Παιδιού στη Κύπρο.