Εκφοβισμός: Η σημαντικότητα της πρόληψης και διαχείρισης για το φαινόμενο του εκφοβισμού

Το “Hope For Children” CRC Policy Center με αφορμή το νέο περιστατικό εκφοβισμού που ήρθε στο φως, όπου ανήλικος εξαναγκάστηκε από συμμαθητές του να μπει σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, θέλει να τονίσει πως καταδικάζει έμπρακτα το φαινόμενο του εκφοβισμού, σε οποιαδήποτε μορφή του, είτε αυτή είναι ψυχολογική, σωματική, λεκτική, ή διαδικτυακή. Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, είναι σημαντικό να επισημανθεί η σημαντικότητα της πρόληψης, της αναγνώρισης και της σωστής διαχείρισης τέτοιων περιστατικών, όπως επίσης και η σημαντικότητα της εμπλοκής της κοινωνίας γενικότερα. 

Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, καθώς αντικατοπτρίζει σωρεία προβλημάτων όπως είναι ο ρατσισμός, η ανισότητα μεταξύ των φύλων, η ρητορική μίσους κ.α. Η συμπεριληπτική οπτική και ο διάλογος, από διαφόρων ειδών επαγγελματίες και γονείς είναι κρίσιμης σημασίας, ούτως ώστε η ετερότητα να δέχεται τον απαραίτητο σεβασμό και αποδοχή.  Η δημιουργία μιας κοινωνίας, η οποία μεγαλώνει παιδιά με ασφάλεια, ενσυναίσθηση, ανάληψη ευθυνών, με δίκαιη μεταχείριση, με αποδοχή και σεβασμό προς την διαφορετικότητα, είναι η βάση της πρόληψης και εξάλειψης του φαινομένου αυτού σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός “Hope For Children” προσφέρει διαφόρων ειδών υπηρεσίες για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού, οι οποίες βασίζονται στις πιο πάνω αξίες και παραμέτρους. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός “Hope For Children” έχει εγκαθιδρύσει μια σειρά προληπτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε όλους τους μαθητές της Κύπρου με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά εκπαιδεύονται από ειδικούς επαγγελματίες για να λειτουργούν ως πρεσβευτές των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και ως υποστηρικτές προς τους συνομηλίκους τους οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζουν εκφοβιστικές συμπεριφορές. Μαθαίνουμε στα παιδιά την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στους υπόλοιπους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα στα θύματα, και πως να παρεμβαίνουν ώστε να σπάζουν κακοποιητικά μοτίβα που αναπαράγονται στο περιβάλλον μας, είτε αυτό είναι το σχολείο, το σπίτι ή η γειτονιά μας.

Ο οργανισμός “Hope For Children” προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και νομικές υπηρεσίες σε γονείς και παιδιά που ανάμεσα σε άλλα θέματα, αντιμετωπίζουν εκφοβισμό. Ακόμη, προσφέρει συμβουλευτικές τηλεφωνικές γραμμές όπως η “Γραμμή Βοήθειας” 1466 η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα η οποία επίσης παρέχει δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και στην κοινωνία γενικότερα, ότι η καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού μπορεί να γίνει αποτελεσματική με τη συμβολή όλων μας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του “Hope For Children” CRC Policy Center καλέστε στο 22103234 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy