Θέση Hope For Children σχετικά με την περίπτωση του 5χρονου Λεωνίδα

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Πάφου σε σχέση με την επιστροφή του 5χρονου Λεωνίδα στις ΗΠΑ, το “Hope For Children” CRC Policy Center θα ήθελε να σημειώσει για μία ακόμη φορά την ανάγκη λήψης αποφάσεων εκ μέρους διοικητικών και δικαστικών αρχών λαμβάνοντας υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. 

Η επιστροφή του ανηλίκου στις ΗΠΑ φαίνεται ότι διατάχθηκε με βάση τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης η οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την άμεση επιστροφή του παιδιού στον τόπο συνήθους διαμονής του. Σκοπός της είναι η αποκατάσταση της προτέρας κατάστασης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιβλαβείς συνέπειες της παράνομης μετακίνησης ή κατακράτησης εις βάρος του άλλου γονέα, ο οποίος δεν συναίνεσε στην μετακίνηση αυτή.

Χωρίς να παραγκωνίζουμε τον προαναφερόμενο σκοπό της Σύμβασης, υπενθυμίζουμε ότι ακόμα κι αν η κατακράτηση του ανηλίκου έγινε κατά παράβαση των οριζόμενων στη Σύμβαση, το δικαστήριο της χώρας όπου μεταφέρθηκε το παιδί μπορεί να αντιταχθεί στην επιστροφή του αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επιστροφή του παιδιού να το εκθέσει σε ψυχική δοκιμασία και να το περιαγάγει με οποιοδήποτε τρόπο σε μια αφόρητη κατάσταση.

Το Δικαστήριο σε τέτοιες περιπτώσεις και προκειμένου να εκδώσει την καταλληλότερη απόφαση θα πρέπει να εξετάσει διεξοδικά τους ισχυρισμούς ενώπιον του και να παρέχει επαρκή αιτιολογία ανατρέχοντας στην παρελθούσα και τωρινή οικογενειακή κατάσταση του παιδιού, τη διατήρηση των δεσμών του με την οικογένειά του αλλά και την ανάπτυξή του σε ένα προστατευμένο και υγιές περιβάλλον.

Κατόπιν αυτών, καλούμε τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως επιδείξουν την δέουσα επιμέλεια σε μια περίπλοκη διασυνοριακή υπόθεση και διασφαλίσουν πρωτίστως την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Το Hope For Children σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ λειτουργεί στην Κύπρο την Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000. Για τη λειτουργία της Γραμμής έχει υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και σκοπός είναι η παροχή υπηρεσιών στήριξης και καθοδήγησης σε 24ωρη βάση για περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων διασυνοριακών γονικών αρπαγών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το Hope For Children στο 22103234.