Hope For Children – Διακρατικό Φόρουμ Νεολαίας «Κλιματική Αλλαγή, Παγκόσμιες Ανησυχίες και επιπτώσεις στα Δικαιώματα των Μελλοντικών Γενεών»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το ετήσιο Διακρατικό Φόρουμ Νεολαίας  του “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Παγκόσμιες Ανησυχίες και επιπτώσεις στα Δικαιώματα των Μελλοντικών Γενεών», στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας.

Μαζί με τους νέους συμμετέχοντες, στο Φόρουμ έδωσαν το παρών τους οι Ευρωπαίοι εταίροι του προγράμματος (Rinova Ltd, University of Torino, University of Verona και New University of Lisbon), ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και Συνεργασίας Πολιτών και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, κος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Κλέλια Βασιλείου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας κα Μαρία Μιλτιάδου, εκπρόσωποι εγχώριων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, εμπειρογνώμονες, φορείς χάραξης πολιτικής και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην  ανάγκη για άμεση λήψη δράσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας νέες συνέργειες και ενισχύοντας τη δέσμευση όλων, κράτους και πολιτών, για την προστασία των μελλοντικών γενεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και παρουσιάσεων υπογραμμίστηκε η σημαντικότητα της αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης που απειλεί να μεγαλώσει τις ανισότητες εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα, τόσο οι νεαροί συμμετέχοντες, όσο και οι εταίροι του HFC παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνας τους, και επεξήγησαν τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που ετοίμασαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων που εφάρμοσαν.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα του HFC, κα Άντρια Αγκαστινιώτου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα τέτοιων διοργανώσεων που πραγματοποιούνται με την ουσιαστική συμμετοχή των νέων.  Χαρακτηριστικά η κα Αγκαστινιώτου ανέφερε “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι σκέψεις, οι εμπειρίες και οι εισηγήσεις τους μετατρέπονται σε έγγραφο συστάσεων πολιτικής σε αυτό τον τομέα για να φτάσουν στους κρατικούς αξιωματούχους”. 

Στο Φόρουμ υπογραμμίστηκε η σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και οι πολυδιάστατες κοινές προσπάθειες που γίνονται για την προσαρμογή των νέων σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειες.

Τέλος, οι συμμετέχοντες πρότειναν λύσεις και υπέδειξαν κατευθύνσεις προς επούλωση των πληγών που οι πράξεις των ανθρώπων επιφέρουν στον πλανήτη.