1 έτος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Έκκληση για ενίσχυση των συστημάτων προστασίας και φροντίδας για τη στήριξη των παιδιών και των νέων

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία επηρέασε και εκτόπισε εκατομμύρια παιδιά. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, η κατάσταση των παιδιών και των νέων που επηρεάζονται από  αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο παραμένει χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος. Τα παιδιά είναι από τα πιο ευάλωτα σε περιόδους πολέμου, με τα θεμελιώδη δικαιώματά τους να παραβιάζονται συστηματικά: αντιμετωπίζουν αφάνταστο φόβο, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να υποστούν σωματική και ψυχολογική βλάβη, καθώς επίσης κινδυνεύουν να χωριστούν από τις οικογένειές τους και να αντιμετωπίσουν τη φρίκη του πολέμου, μόνα τους. Όπως επισημαίνει και το Ευρωπαϊκό δίκτυο "Missing Children Europe", τα παιδιά που πρέπει να υπομείνουν τον πόλεμο χωρίς την προστασία της οικογένειας αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερους κινδύνους να εξαφανιστούν, να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης ή εμπορίας ανθρώπων. Η ευημερία τους και η πρόσβαση σε προστασία και φροντίδα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές και εθνικές Αρχές.

Αντλώντας διδάγματα από το περασμένο έτος, οι ευρωπαϊκές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των παιδιών από την Ουκρανία και όχι μόνο, απευθύνουμε στις ευρωπαϊκές και εθνικές Αρχές τις συστάσεις μας για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο λαμβάνουν τη φροντίδα και την προστασία που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλή και υγιή. Πάνω απ' όλα, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί επειγόντως για την παύση των εχθροπραξιών, εντείνοντας τις διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να ζήσουν ξανά ειρηνικά.

Το "Hope For Children" CRC Policy Center, στο πλαίσιο της δράσης και των προγραμμάτων του, στήριξε τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 700 οικογένειες που βρέθηκαν στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία παρέχοντας τους είδη πρώτης ανάγκης κοινωνική και ψυχολογική στήριξη. Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που συνείσφεραν χρηματικά, αλλά και σε είδος, για την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών αυτών, και ιδιαίτερα την εταιρεία ΦΑΝΟΣ Ν. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ Δ.Ε. ΛΤΔ, το Aphrodite Hills Resort και το δίκτυο εθελοντών CY4UA.