• info@uncrcpc.org

«Σπάσε τη σιωπή, είναι στο χέρι σου!» Πρωτοβουλία Hope For Children για την πρόληψη σεξουαλικής κακοποίησης

Το “Hope For Children” CRC Policy Center πραγματοποίησε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Διάσκεψη Τύπου για την ανακοίνωση Παγκύπριας δράσης πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Η Διάσκεψη Τύπου έλαβε χώρα στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου και της κας Αναστασίας Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΦΩΝH.

Το Hope For Children ανέλαβε τη δημιουργία του ενημερωτικού φυλλαδίου «Σπάσε τη σιωπή, είναι στο χέρι σου!», το οποίο περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για εφήβους σε σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα, περιέχει πληροφορίες για το ποιες πράξεις αποτελούν σεξουαλική βία, τα συμπτώματα της βίας στο άτομο, τη σημασία των υγειών σεξουαλικών σχέσεων, συμβουλές για την ασφάλεια των εφήβων και τη πρόληψη της σεξουαλικής βίας τονίζοντας παράλληλα και τους κίνδυνους μέσω διαδικτύου. Το φυλλάδιο πρόκειται να διανεμηθεί σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες δημόσια και ιδιωτικής μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο, δηλαδή σε περίπου 60,000 εφήβους, με τη βοήθεια του ΥΠΠΑΝ, μαζί με σχετικές οδηγίες για εκπαιδευτικούς. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πολυεπίπεδων δράσεων του Οργανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που περιλαμβάνουν τόσο τις υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης και αποκατάστασης, όσο και βιωματικές / εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε σχολεία αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο.

Την πρωτοβουλία αυτή στήριξε το Rotaract Club of Nicosia και Rotaract Cyprus, ενώ χορηγός για την εκτύπωση των φυλλαδίων είναι η Ελληνική Τράπεζα, διαχρονικός υποστηρικτής του Hope For Children. Το περιεχόμενο του φυλλαδίου εγκρίθηκε τόσο από το ΥΠΠΑΝ, όσο και από το Συμβούλιο ΦΩΝΗ, το οποίο έχει την ευθύνη να συντονίζει όλες τις ενέργειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, η κα. Άντρια Αγκαστινιώτου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανθρωπιστικού Τομέα είπε χαρακτηριστικά «Είναι πλέον επιτακτικής ανάγκης, τα παιδιά και οι έφηβοι να ενημερώνονται για το πως μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους, ότι δικαιούνται να λένε ΟΧΙ σε οτιδήποτε τους κάνει να νιώθουν άβολα, και για το που μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια και συμβουλές. Χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά για το ποιες είναι οι υγιείς σχέσεις, και πως μπορούν να θέτουν ξεκάθαρα τα όρια τους αλλά και να σέβονται τα όρια των άλλων. Η πρόληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα αντιμετώπισης του προβλήματος της σεξουαλικής βίας”.

Με τη σειρά του ο Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δήλωσε "Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τις σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία σε παιδιά, εφήβους και νέους στη χώρα μας και στην κοινωνία γενικότερα, η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπισή της. Πρέπει να τονιστεί πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών και μαθητριών αποτελεί ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προγράμματα, οι πολιτικές και οι δράσεις του ΥΠΠΑΝ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας όλων των μορφών έχουν στόχο να εφοδιάσουν τα παιδιά με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αξίες που απαιτούνται για να αναγνωρίζουν και να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ασφάλεια."

Ολοκληρώνοντας τη Διάσκεψη Τύπου, η κα. Αναστασία Παπαδοπούλου, συνεχάρει το ΥΠΠΑΝ και το Hope For Children για αυτή την πρωτοβουλία η οποία εκφράζει απόλυτα τη φιλοσοφία της Εθνικής Στρατηγικής δηλαδή το ότι η καλύτερη πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών είναι η ενδυνάμωση των ίδιων των παιδιών να αναγνωρίζουν τους κινδύνους, να τους αποφεύγουν και να τους αντιμετωπίζουν μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. «Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το φυλλάδιο θα συμβάλει σημαντικά στην ορθή ενημέρωση των εφήβων μας και είναι ακόμη ένα εφόδιο στα παιδιά μας για να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους από τους κινδύνους που αναπόφευκτα θα βρουν μπροστά τους. Ως Συμβούλιο Φωνή θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε παρόμοιες δράσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τη στήριξη, τη βοήθεια και τη συνεργασίας μας τόσο στο ΥΠΠΑΝ όσο και σε οργανισμούς όπως το Hope For Children σε αυτή την κοινή μάχη για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών”.

Τέλος, τονίστηκε η διάσταση του φαινομένου της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά στην Κύπρο με αναφορά σε δεδομένα παραπομπών στο Σπίτι του Παιδιού το οποίο εστιάζει στη διαχείριση των καταγγελιών από αφορούν σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το “Hope For Children” CRC Policy Center στο 22103234.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο

Τελευταία Νέα