Διεθνής μέρα εναντίων της Ομοφοβίας, Αμφιβοβίας και Τρανσφοβίας “Μαζί: Αντιστεκόμαστε, υποστηρίζουμε, επουλώνουμε”

Η Διεθνής μέρα εναντίων της Ομοφοβίας, Αμφιβοβίας και Τρανσφοβίας (IDAHOBIT) δημιουργήθηκε το 2004, για να τραβήξει την προσοχή στα περιστατικά βίας και διακρίσεων που βίωναν οι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, λεσβίες, καθώς και όλα τα  άτομα με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και εκφράσεις φύλου. Η 17η Μαϊου έχει επιλεγεί συγκεκριμένα για να τιμήσει τον εορτασμό της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1990 να αποχαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. Το φετινό θέμα “Μαζί: Αντιστεκόμαστε, υποστηρίζουμε, επουλώνουμε”, είναι πιο κατάλληλο από ποτέ.

Η επίσημη αναγνώριση από πολλά κράτη, διεθνή ιδρύματα όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επίσης και από τοπικές αρχές, συμβάλλει στη δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος που στοχεύει στη μετατροπή της ετεροσεξιστικής κοινωνίας σε μια κοινωνία πιο ισότιμη και ανοιχτή σε διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ταυτότητες φύλου και σεξουαλικές εκφράσεις. Οι περισσότερες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, διεθνείς ΜΚΟ και άλλοι οργανισμοί επίσης τιμούν τη 17 Μαΐου με συγκεκριμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκδηλώσεις.

Περισσότερα από 30 χρόνια έχουν περάσει από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες η κοινότητα του ΛΟΑΤΚΙ+ εξακολουθεί να υφίσταται εκφοβισμό, διακρίσεις, ρητορική μίσους και βίας, συχνά με επιβλαβείς ή ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες. Σε 70 χώρες, υπάρχουν ακόμη νόμοι που ποινικοποιούν τις ιδιωτικές, συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου, ενώ σε τουλάχιστον 26 χώρες τα τρανσέξουαλ άτομα υπόκεινται σε ποινές, αφήνοντας κατά συνέπεια εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ζουν με φόβο της ελεύθερης έκφρασης του εαυτού τους. Δεν μπορούμε παρά να παραμείνουμε ανήσυχοι για αυτά τα αυστηρά διακριτικά μέτρα. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να διαχωρίζεται για το ποιος είναι ή για ποιον αγαπά. Οι πιο ανεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες ωφελούν όλους.

Σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ για την Ισότητα, Helena Dalli , «Η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει τον αντίκτυπο στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, ορισμένοι από τους οποίους χρειάζονται προστασία ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία από ομοφοβικούς γονείς ή συγκατοίκους, ή αντιμετωπίζουν δύσκολες οικονομικές και εργασιακές καταστάσεις που επιδεινώνονται περαιτέρω λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης».

Επιπλέον, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια, κ. Věra Jourová ανέφερε σε μια δήλωσή της ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται να περπατήσει στο δρόμο κρατώντας τα χέρια με ένα αγαπημένο άτομο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση μεταξύ ίσων και θα υπερασπίζεται πάντα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα εναντίων της Ομοφοβίας, Αμφιβοβίας και Τρανσφοβίας του περασμένου έτους, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κύπρου, κυρία Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, δήλωσε ότι οι καθημερινές πράξεις διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ + ανθρώπων εξακολουθούν να είναι πραγματικότητα στην Κύπρο. Αν και τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντικές προόδους, υπάρχουν ακόμη αρκετά βήματα που εκκρεμούν.

Το “Hope For Children” CRC Policy Center γιορτάζει τη Διεθνή μέρα εναντίων της Ομοφοβίας, Αμφιβοβίας και Τρανσφοβίας, καθώς πιστεύουμε στις αρχές της ισότητας, της μη διάκρισης και των ίσων ευκαιριών για όλους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το HFC σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που προωθούν τις προαναφερθείσες αρχές, όπως το HIT και το INCLUDE. Το HIT, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους νέους ώστε να να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά συμπεριφορές ρητορικής μίσους, ενώ το INCLUDE στοχεύει στη συμμετοχή και συμπερίληψη των παιδιών σε μια καλύτερη και πιο φιλική προς τα παιδιά διαδικασία χειρισμού υποθέσεων και εκτέλεση αποφάσεων σε διασυνοριακές οικογενειακές διαφορές. Επιπρόσθετα, το HFC εφαρμόζει μια μη τυπική εκπαίδευση για τα δικαιώματα των παιδιών στα σχολεία, με θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ποικιλομορφία.

Μέσα από τις ενέργειές μας, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου, ιδιαίτερα των παιδιών, και να αγωνιστούμε για την  οικοδόμηση μιας  κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, που να αποδίδει την ίδια αξιοπρέπεια, σεβασμό και δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της .

Ας έρθουμε όλοι μαζί, να αντισταθούμε, να υποστηρίξουμε, να επουλώσουμε!