• info@uncrcpc.org

Διάσκεψη Τύπου αποκλειστικά για Παιδιά και Νέους σχετικά με τον κορωνοϊό

Ο Οργανισμός ‘’Hope For Children’’ CRC Policy Center, προχώρησε σήμερα σε Διάσκεψη Τύπου η οποία απευθύνθηκε αποκλειστικά στα παιδιά και στους νέους με αφορμή τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή της διάδοσης του ιού COVID-19. Όπως των ενηλίκων, έτσι και των παιδιών η καθημερινότητα αλλάζει απότομα και αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε μία νέα κατάσταση χωρίς να έχουν προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο.

Όπως έχει κατοχυρωθεί και από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού (άρθρο 17), κάθε παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση σε ενημέρωση και σε υλικό που αποσκοπούν στην προαγωγή της κοινωνικής, ψυχικής, ηθικής, σωματικής και πνευματικής υγείας του. Η ενημέρωση αυτή πρέπει να είναι άμεση, σε κατανοητή γλώσσα προς το παιδί και να ανταποκρίνεται στο γνωστικό και αναπτυξιακό του επίπεδο.

Κατά τη διάσκεψη δόθηκαν πρακτικές ιδέες και λύσεις για το πώς μπορούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα. Η γνώση αποτελεί εργαλείο και δύναμη για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς τους.

Η Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα κα. Άντρια Νεοκλέους, ανοίγοντας τη διάσκεψη αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει ο Οργανισμός την κρίσιμη αυτή περίοδο έτσι ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Συνεχίζουμε να παρέχουμε θεραπευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε παιδιά θύματα κάθε είδους βίας, ανταποκρινόμαστε άμεσα σε περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίζονται, και παρέχουμε στήριξη σε ανάδοχους γονείς. Την ίδια ώρα το προσωπικό μας βρίσκεται δίπλα στα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στις στέγες του οργανισμού, και ανταποκρίνεται σε τηλεφωνήματα αλλά και μηνύματα που λαμβάνονται στη διαδικτυακή μας πλατφόρμα σε 24ωρη βάση».

Η κα. Διαλεχτή Χατζούδη, Συντονίστρια Τμήματος Ψυχολογίας του Οργανισμού ενθάρρυνε τα παιδιά να μοιράζονται τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να νιώθουν τη περίοδο αυτή με άτομα που εμπιστεύονται και να ενημερώνονται μία φορά τη μέρα από έγκυρες πηγές μόνο και με τη βοήθεια των γονιών τους. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάτω και από αυτές τις συνθήκες, προβλήματα όπως η βία ενάντια στα παιδιά συνεχίζουν να συμβαίνουν, αλλά και ενδέχεται να αυξηθούν, τόνισε: «Φυσικά, μια και αυτή την περίοδο όλοι χρησιμοποιούμε περισσότερο την επικοινωνία μέσω ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων,

είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την ασφάλειά μας, ώστε να μη βιώσουμε οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά, όπως διαδικτυακό εκφοβισμό ή παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων».

Στη διάσκεψη τύπου συμμετείχε και ο Δρ. Μιχάλης Αγκαστινιώτης, Παιδίατρος και πρώην Διευθυντής της Παιδιατρικής Μονάδας Μακάρειου Νοσοκομείου, ο οποίος εξήγησε στα παιδιά τη σπουδαιότητα των μέτρων προστασίας τόσο για τα ίδια, όσο και για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Για κάποιο διάστημα, δεν θα μπορείτε να παίζετε με φίλους όπως κάνατε πριν... Για να προστατευτείτε είναι σημαντικό να κρατάτε περίπου δύο μέτρα απόσταση ακόμα και από τα αγαπημένα σας πρόσωπα..» ενώ συνέχισε εξηγώντας πρακτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμόζουν.

Σε δήλωση του, ο Γενικός Διευθυντής του Hope For Children κ. Joseph Borghese είπε: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μελετώντας τρόπους συνεργασίας για να ενισχύσουμε τη στήριξη προς όλα τα παιδιά».

Η υγεία κάθε παιδιού και η πρόσβαση του σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα είναι ένα από τα θεμελιώδη και βασικά  δικαιώματα του όπως άλλωστε κατοχυρώνεται και με το άρθρο 24 της Διεθνούς Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οφείλουμε ως κράτος και πολιτεία να μεριμνήσουμε έτσι ώστε το δικαίωμα αυτό να μην παραβιάζεται και να συνδράμουμε όλοι ενεργά στην εφαρμογή του για να διαφυλάξουμε όχι μόνο τη σωματική αλλά και τη ψυχική υγεία όλων των παιδιών.  

Η τηλεφωνική γραμμή του “Hope For Children” CRC Policy Center 22103234 αλλά και η διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας www.uncrcpc.org βρίσκονται στη διάθεση των παιδιών και των γονιών για στήριξη και καθοδήγηση σε 24ωρη βάση.

Δείτε τη Διάσκεψη Τύπου πιο κάτω:

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο

Τελευταία Νέα