• info@uncrcpc.org

Το βραβείο Children’s Rights Defender 2019 στο νεαρό Νικόλα Νικηφόρου

Το "Hope For Children" CRC Policy Center πραγματοποίησε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση την τελετή βράβευσης του νεαρού Νικόλα Νικηφόρου με την τιμητική διάκριση “Children’s Rights Defender Award 2019”. Η τελετή βράβευσης φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο. Η απονομή του βραβείου έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Joseph Borghese και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κο. Δημήτρη Συλλούρη.

Ο μόλις 12 χρονών Νικόλας Νικηφόρου, Κυπριακής καταγωγής κάτοικος Αγγλίας, γεννήθηκε με σπάνιου είδους προ-καρκινικά ογκώδη μελανώματα στο πρόσωπο του, τα οποία παρά την ιατρικά επιτυχή αφαίρεση τους, άφησαν ουλές στο πρόσωπο του. Οι ουλές του έγιναν η αφορμή να υποστεί σχολικό εκφοβισμό, πράγμα το οποίο τον ώθησε να ξεκινήσει εκστρατεία κατά του εκφοβισμού. Οι δράσεις του γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού τον οδήγησαν στο να γίνει το πρόσωπο της Kinder το 2016, να λάβει το Βραβείο Νταϊάνα 2017, το βραβείο Βρετανού Πολίτη και το βραβείο “Positive Role Model” το 2018 στα Βραβεία Εθνικής Διαφορετικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα το 2017 ψηφίστηκε ως ένας από τους 24 πιο ευαισθητοποιημένους κάτοικους του Bristol κάτω των 24 ετών. Οι δράσεις του Νικόλα περιλαμβάνουν δημιουργία και προώθηση εκστρατείας ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, φιλοξενία σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στο Η.B., συμμετοχή και απόκτηση βραβείων σε εθνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, και πραγματοποίηση ενθαρρυντικών ομιλιών σε σχολεία και πανεπιστήμια σε σχέση με την εξάλειψη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.

Ο κο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, άνοιξε τη τελετή με ένα σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια, η κα. Άντρια Νεοκλέους, Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα του “Hope For Children” CRC Policy Center, αναφέρθηκε στη σημασία της δράσης του Νικόλα και στην αναγκαιότητα ύπαρξης προγραμμάτων στα σχολεία για την ενδυνάμωση και εκπαίδευση των παιδιών με σκοπό τη καταπολέμηση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού. Επιπλέον, ανέφερε συγκεκριμένα: “Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να γίνουμε μέρος του ταξιδιού του Νικόλα. Γιατί θέλουμε το παράδειγμα του να μεταδοθεί σε όσους περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατό.”

Ο νεαρός Νικόλας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι στον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι που είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Τόνισε χαρακτηριστικά: “Πιστεύω ότι όλοι έχουμε κάτι να δώσουμε στον κόσμο. Το όραμά μου είναι το κάθε άτομο να γίνει αποδεκτό στην κοινωνία για αυτό που είναι. Αν αγκαλιάσουμε τις διαφορές μας, τότε ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.”

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, κος. Borghese κατά την απονομή του βραβείου συνεχάρη τον Νικόλα για το σπουδαίο του έργο ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό και τον παρότρυνε να συνεχίσει να διαδίδει τα μηνύματα θάρρους, αγάπης και σεβασμού που προωθεί τόσο μέσα από τις ομιλίες του όσο και μέσα από τις ζωγραφιές του.

O κος. Borghese, επέλεξε να απονείμει το “Children’s Rights Defender Award” στο Νικόλα Νικηφόρου με σκοπό να αναγνωριστεί έμπρακτα η δράση και η ψυχική δύναμη του, στον αγώνα του για προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κος. Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κος. Stephen Lillie, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα. Λήδα Κουρσουμπά, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα. Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αστυνομίας Κύπρου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλων συνεργαζόμενων φορέων. Ακόμη, στην εκδήλωση βρέθηκαν και πολλοί μικροί πρεσβευτές και φίλοι του Οργανισμού για να τιμήσουν τα επιτεύγματα και το έργο του νεαρού Νικόλα.

Το Hope For Children ευχαρίστησε τον νεαρό Νικόλα και την οικογένεια του που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και παράλληλα τίμησαν το Νικόλα με την παρουσία τους. Τέλος, ο Οργανισμός ευχαρίστησε την εταιρεία TOP KINISIS για τη στήριξη στη μετάβαση του Νικόλα στην Κύπρο.

Το βραβείο “Children’s Rights Defender Award” είναι η υψηλότερη μορφή επιβράβευσης που δίνει το Hope For Children σε άτομα ή οργανισμούς που έχουν προωθήσει και συνεχίζουν να προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών στην κοινότητα τους και στην ευρύτερη κοινωνία. Με το βραβείο αυτό ο Οργανισμός επιβραβεύει άτομα που πραγματοποιούν αξιοσημείωτες δράσεις στον τομέα των δικαιωμάτων των παιδιών.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο

Τελευταία Νέα