• info@uncrcpc.org

10 καλοκαιρινές συμβουλές για να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή αυτό το καλοκαίρι

Είμαστε στα μισά του 2021 και ήταν ήδη μια δύσκολη χρονιά με διάφορες προκλήσεις στον αγώνα για την προστασία των παιδιών. Κάθε χρόνο, τα παιδιά αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων σε έναν κόσμο που καταπολεμά μια πανδημία, βία, ρατσισμό, σωματική και διαδικτυακή κακοποίηση που μπορεί να οδηγήσει σε εξαφανίσεις παιδιών.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων του COVID-19 σε όλη την Ευρώπη, αυτό το καλοκαίρι μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες να ταξιδέψουμε και να περάσουμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν μερικές λίγο χειρότερες εμπειρίες, από το να χάσεις οπτική επαφή ενός παιδιού σε ένα δημόσιο χώρο, όπως ένα αεροδρόμιο, ένα εμπορικό κέντρο ή μια παραλία.

Όποια και αν είναι τα σχέδιά σας αυτό το καλοκαίρι, είτε ταξιδεύετε στο εξωτερικό είτε περνάτε χρόνο με τον οικογενειακό σας κύκλο, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται. Ανεξάρτητα από το αν είστε οικογένεια ή ένα άτομο, πρέπει να είστε σε θέση να ξεκινήσετε μια συνομιλία με παιδιά, να τους διαβεβαιώσετε και να τους υπενθυμίσετε πώς να παραμείνουν ασφαλείς. Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με το Missing Children Europe ετοιμάσαμε 10 καλοκαιρινές συμβουλές που περιγράφουν απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι και γενικότερα.

  1. Μιλήστε μαζί τους

Δημιουργήστε συνεχή και ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά σας για να τα ενθαρρύνετε να μιλήσουν ελεύθερα για τις επιθυμίες, τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους που τους προκαλούν ανησυχία. Εάν τα παιδιά σας βλέπουν τις συνομιλίες μαζί σας ως ένα πλαίσιο στο οποίο αισθάνονται ασφαλείς και ακούγονται, τότε ανοίγονται πιο εύκολα.

2. Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και διδάξτε τα να εμπιστευθούν τον εαυτό τους

Μιλήστε με τα παιδιά για τα συναισθήματά τους και διδάξτε τους ότι τα συναισθήματα αυτά έχουν νόημα. Για ανταπόκριση, θα πρέπει να κάνουν μια παύση και να σκεφτούν τις ασφαλέστερες επιλογές τους, να απομακρυνθούν από  μια κατάσταση και να ζητήσουν βοήθεια από έναν αξιόπιστο ενήλικα, εάν αισθάνονται άβολα ή ανασφαλείς.

3. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει βασικές πληροφορίες ασφαλείας

Εάν το παιδί σας χαθεί, βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετές πληροφορίες για να ζητήσει βοήθεια. Για μικρότερα παιδιά, μπορείτε να γράψετε σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου σε σακίδια / ετικέτες / βραχιόλια τους και να τους διδάξετε να ζητήσουν από έναν ενήλικα να καλέσει τον αριθμό, εάν χαθούν.

4. Φροντίστε την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο

Η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των παιδιών σας σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς και κηδεμόνες. Χρειάζεται χρόνος και ενέργεια για την προστασία των παιδιών από πιθανούς κινδύνους, αλλά είναι μια δέσμευση που αξίζει να αναλάβουμε.

5. Καθιέρωση κανόνων και ορίων

Η μετάβαση σε ένα νέο μέρος μπορεί να είναι συναρπαστική και αγχωτική για όλη την οικογένεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθορίσει βασικούς κανόνες και όρια πριν φύγετε για διακοπές. Αυτό ισχύει και για τους ενήλικες. Εάν είστε γονέας, κάντε συγκεκριμένες ρυθμίσεις πριν φύγετε και ελέγξτε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα έντυπα εξουσιοδότησης και διαδικασίες στη χώρα σας.

6. Ντύστε το παιδί σας με έντονα χρώματα

Τα φωτεινά και πολύχρωμα ρούχα διευκολύνουν την παρακολούθηση των παιδιών σας σε πολυσύχναστα μέρη ή από απόσταση. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομνημονεύσετε τι φοράει το παιδί. Εάν θα είστε σε πλήθος, κάντε και εσείς το ίδιο! Κάντε τον εαυτό σας εύκολα ορατό, έτσι ώστε εάν τα παιδιά σας δεν σας βλέπουν, να μπορούν να σας βρουν ξανά, σε μια τέτοια περίπτωση.

7. Να επιλέγετε πάντα ένα σημείο συνάντησης

Όταν βρίσκεστε έξω, συμφωνήστε σε ένα σημείο συνάντησης που είναι εύκολο να θυμάστε σε περίπτωση που χάσετε ο ένας τον άλλον. Επίσης, κάντε υπενθυμίσεις στο παιδί σας, σχετικά με τους κανόνες που θέσατε πριν από το ταξίδι σχετικά με το πού μπορεί να πάει και τι πρέπει να κάνει, αν χαθεί.

8. Δημιουργήστε ένα πλάνο, για κάθε περίπτωση

Σε περίπτωση που χάσετε το παιδί σας, ελέγξτε το τελευταίο μέρος που το είδατε ή ένα μέρος όπου πιστεύετε ότι μπορεί να πάει. Εάν είστε μόνος/η, ζητήστε από κάποιον άλλο να σας βοηθήσει ή ζητήστε του να μείνει στο σημείο συνάντησης που είχατε ορίσει. Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να βρείτε το παιδί σας, επικοινωνήστε με την τηλεφωνική γραμμή 116 000 – Γραμμή για εξαφανισμένα παιδιά, για πληροφορίες και υποστήριξη.

9. Βοηθήστε να βρεθούν παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, κατεβάζοντας μια εφαρμογή

NotFound: Είστε κάτοχος ιστoτόπου; Εγκαταστήστε το NotFound και μια φωτογραφία ενός παιδιού που έχει εξαφανιστεί θα δημοσιεύετε αυτόματα σε «σελίδα που δεν βρέθηκε (404 σελίδες σφαλμάτων)» του ιστοτόπου σας, μετατρέποντας τις 404 σελίδες σφαλμάτων σε κάτι χρήσιμο.

ChildRescue: Βρίσκεστε στο Βέλγιο ή την Ελλάδα; Μπορείτε να βοηθήσετε  να βρεθούν  παιδιά που έχουν εξαφανιστεί στην τοποθεσία που βρίσκεστε κατεβάζοντας την εφαρμογή ChildRescue. Οι χρήστες της εφαρμογής, μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας σχόλια σχετικά με μια υπόθεση παιδιού που έχει εξαφανιστεί, όταν εκδίδεται η ειδοποίηση στην τοποθεσία τους.

10. Κάντε δωρεά για να υποστηρίξετε την τηλεφωνική γραμμή 116000

Βοηθήστε μας να συγκεντρώσουμε χρήματα για να συνεχίσουμε την υποστήριξη και το συντονισμό του Eυρωπαϊκού δικτύου των Γραμμών Βοήθειας 116000 και την εφαρμογή του εργαλείου CRM (Διαχείριση περιστατικών), ένα σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών σε όλες Γραμμές Βοήθειας σε όλη την Ευρώπη. Στην Κύπρο η Γραμμή Βοήθειας 116000 λειτουργεί από την κοινοπραξία των οργανισμών “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) και Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Μάθετε περισσότερα εδώ: Summer tips - Missing Children Europe

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο

Τελευταία Νέα